Het nieuwe jaar is zojuist begonnen, Karin ligt al op bed, geen vuurwerk in Ierland, welkome stilte. En wat is er dan mooier dan te openen met een foto van Ramana Maharshi, de prachtige leermeester die vanuit meestal Stilte zijn leerlingen raakte. Hij wordt vaker geroemd als de grootste leermeester van India in de twintigste eeuw. Niet zelden kan men mensen horen zeggen, die hun ontwaken bij een andere leraar mochten beleven, dat feitelijk toch Ramana Maharshi hun werkelijke Guru was. Ik heb meerdere getuigenissen gehoord van mensen die volstrekt stilvielen bij het aanschouwen van een foto van Ramana. Overdracht zonder woorden. Het woord ´overdracht' voldoet hier feitelijk niet, want Ramana deed niets in het bijzonder, en er werd aan de andere kant ook niets in ontvangst genomen; er was eenvoudig sprake van een diep herkennen zonder verdeeldheid. Onderricht in Stilte wordt het ook wel genoemd.
Het levensverhaal van Ramana is bijzonder, die is te vinden in het boek dat ik verderop voor download zal plaatsen, waarin ook te lezen is wat hij te zeggen had de keren dat hij wel sprak.
Ramana had een prima verstandhouding met dieren, een speciale plaats in deze nam Cow Lakshmi in; kijk hier voor nog meer fraaie foto´s en meer achtergrondinfo over Lakshmi. Ramana beschouwde het beest als verlicht, dat vinden vele mensen een absurd idee. Maar het is geen idee natuurlijk, het is ervaren zelf.
Als 12-jarige kende Ramana enorme doodsangst. Hij liet dit gevoel toe, bleef liggen als een levenloze en realiseerde zijn ware natuur. Dit was echter niet het hele verhaal, zijn biografie toont dat hij nog zaken te schonen had. Hier een foto van hem op jongere leeftijd.
Ramana verspilde nooit voedsel. Zijn kommetje of plateau rijst ging altijd leeg, tot het laatste korreltje aan toe.
Deze bijzondere leraar was nooit op zoek naar leerlingen, zoals dat tegenwoordig in het westen vaak het geval is. Daar was hij nooit mee bezig. Hij werd ontdekt, en dit door steeds meer mensen uit alle delen van de wereld.
Er bestaat een anekdote die ik erg leuk vind. Ramana vond pittige pepers erg lekker. Er waren echter leerlingen die zich zorgen maakten dat het Ramana´s gezondheid zou schaden. Kun je het je voorstellen: de enige ´zonde´ die de grote leraar nog had willen afpakken? Maar Ramana had hier wat op gevonden. Hij las op een dag een krantenartikel van een medische deskundige die de voordelen van pepers eten besprak, knipte het artikel uit en overhandigde deze aan de leerlingen toen hetzelfde bezwaar weer werd geuit. Ook dit was onderricht in stilte neem ik aan, maar wel met een pikant detail.
Ik heb niet veel van Ramana gelezen in mijn leven, was al eerder gevallen voor de woorden die Nisargadatta Maharaj zo trefzeker sprak. De Nederlandse uitgave ´Ramana Upanishad´, welke de verzamelde geschriften van Ramana bevat en door Philip Renard is samengesteld, heb ik veelvuldig ter hand genomen en met dankbaarheid gelezen. Aan ´Talks with Ramana Maharshi´ ben ik vaker begonnen en dan haakte ik al snel weer af als ik erin las wat ik Nisargadatta Maharaj ook al had horen zeggen. Iets fluistert in mij dat ik er best weer in kan beginnen.
De leraar van Stilte is fotogeniek, juist omdat ie nooit poseert.
Online is een schat aan prachtige video´s over deze bijzondere leraar te vinden, een kernachtige korte introductie laat ik hier tot besluit achter. O, en nog eentje erbij!
https://robscholtemuseum.nl/joost-lips-stilte-spreekt-ramana-maharshi/