Mocht onlangs voor nog geen twee euro Monet by himself, samengesteld door Richard Kendall, onttrekken aan mijn favoriete charity shop in Clonakilty. Volledige naam van de kunstenaar: Claude Monet (1840-1926). Na thuiskomst en het bereiden van een mok koffie sloeg ik het boek open en viel van de ene verwondering in de andere. En dat is nog zwak uitgedrukt, want menigmaal bracht de afbeelding die ik voor ogen kreeg zulk een ontroering in mij teweeg dat het mijn netvlies extra bevochtigde. Hoe kreeg die man, die leefde van dat voor elkaar?
Ik dacht weer aan de serie Offensief van de Schoonheid welke ik na 33 afleveringen had afgesloten; zou ik deze weer heropenen? Ik was de serie gestart op 23 maart 2021 als tegenwicht voor de bepaald niet opbeurende berichtgeving op sociale media nadat de coronahoax en alle onzalige maatregelen die daarop volgden velen had wakker geschud en opmerkzaam gemaakt voor de boze agenda die daarachter speelde, en sindsdien alleen maar zichtbaarder is geworden. Wie de 33 afleveringen wil bekijken verwijs ik naar Bodemloze Beeldentuin en Efemere Fenomenen. Ik zal de serie niet heropenen, daar dit de verwachting schept dat men hier weer veel berichten over kunst zal gaan vinden, een verwachting waar ik me niet aan wil binden.
Altijd als ik een kunstenaar in een post aandacht gaf had ik amper belangstelling voor biografische feiten. Het werk van de artiest sprak steeds weer voor zichzelf. Omdat menig lezer dit als een gemis kan ervaren verwerkte ik vaker links in de tekst om dit gemis te compenseren, of ik voegde een pdf-bestand toe welke een levensbeschrijving bevatte. In dit geval koos ik voor het laatste: het boek dat ik voor een habbekrats mocht kopen lever ik hier als digitaal bestand mee. Er zijn ook vele intrigerende brieffragmenten van de kunstenaar in te lezen.
De tijd van haar jaar laat me, na het zelfportret van Monet dat hierboven prijkt, vervolgen met winterlandschappen van de gevierde impressionist. Als jongetje mocht ik graag met regelmaat bladeren in het werkboek van mijn vader die een studie deed bij de Famous Artists School. Deze school begaf zich in Amerika, de lessen kwamen via de post binnen, mijn vader´s werk ging per post weer die kant op; hij kreeg dit dan teruggezonden met commentaar en verbeteringen op een doorzichtig velletje papier dat over zijn werk was gelegd. Mijn vader bekwaamde zich zo op vele gebieden: tekenen, design, typografie, schilderen met verschillende materialen en, last but not least: winterlandschappen. Ik was als jongeling zeer geïntrigeerd te zien hoe mijn vader met louter blauwtinten en een weinig geel en oranje meest fraaie taferelen tevoorschijn had weten te toveren. Bij de afbeeldingen van Monet moest ik hier weer aan denken.
De afbeeldingen in dit bericht heb ik verkregen op de prachtige site wikiart.org; wie graag de titels van verschillende werken wil kennen kan deze hier vinden. Of kijk anders in het boek Monet uit de serie Delphi Classic.
Monet stond er om bekend dat hij vele werken vanaf de eerste schets tot aan het eindresultaat in de buitenlucht tot stand liet komen. Daarbij keerde hij vaker naar dezelfde plek terug op andere tijden in het jaar. Wat me doet denken aan Pablo Picasso die eens de vraag kreeg waarom hij vaker hetzelfde schilderde, waarop hij antwoordde dat een tafereel nooit hetzelfde blijft, dat het licht altijd weer anders is. En wellicht zei hij hierbij dat ook de artiest geen moment dezelfde is.
Het kleurgebruik van Monet is veelal betoverend, raakt menigmaal in een oogopslag de stilte in mij aan. Ik mag zelf graag wat schilderen doch mijn motoriek volgt zelden wat ik me innerlijk voorstelde om op het doek te zetten. Vanuit deze ervaring is wat Monet keer op keer presteerde des te indrukwekkender voor mij. Voel ervoor te pogen een werk van hem naar beste vermogen te kopiëren; meen dat ik daar veel van kan leren. Laat de lezer nu met de laatste serie wonderschone doeken van de tovenaar met licht, waarna een video volgt van bijna drie uur getiteld: The alchemist of light.
https://robscholtemuseum.nl/joost-lips-claude-monet-tovenaar-met-licht/